Servies

FORMA
FORMA
GRADESº by Joris Bijdendijk
GRADESº by Joris Bijdendijk
KAITØ Stoneware
KAITØ Stoneware
Nobel Fine Bone China
Nobel Fine Bone China
Nobel Extra Durable
Nobel Extra Durable
Nova Saturno Nature
Nova Saturno Nature
Nova Moods
Nova Moods
Nova Coral
Nova Coral
Nova Saturno RAW
Nova Saturno RAW
Nova Agma
Nova Agma
Nova Nordika Fjord
Nova Nordika Fjord
Nova Cafélegante
Nova Cafélegante
Nova Ocean
Nova Ocean
Nova Mix & Match
Nova Mix & Match
Nova Saturno
Nova Saturno
Circle - by Jan des Bouvrie
Circle - by Jan des Bouvrie
Gastro Organic Stoneware - inspired by Ron Blaauw
Gastro Organic Stoneware - inspired by Ron Blaauw
Nova Universal
Nova Universal
Nova Color Me!
Nova Color Me!
Nova Nordika
Nova Nordika
Nova Pisa
Nova Pisa
Nova Roma
Nova Roma
Nova Marina
Nova Marina
Nova Rondo
Nova Rondo
Nova Raio
Nova Raio
Nobel Bits & Bites
Nobel Bits & Bites
Nova Eclipse
Nova Eclipse
Nova Duo
Nova Duo
Nova Opera
Nova Opera
Nova Isola
Nova Isola
Melamine servies
Melamine servies
F2D servies
F2D servies
BonBistro servies
BonBistro servies
Chic servies
Chic servies
Costa Nova servies
Costa Nova servies
Churchill servies
Churchill servies
Serax Servies
Serax Servies
RAK Porcelain
RAK Porcelain
Continantal China
Continantal China
Emile Henry
Emile Henry
Pillivuyt
Pillivuyt
Walkure
Walkure
Systeemservies ontkoppeld koken
Systeemservies ontkoppeld koken

Hotelporselein in de kwaliteit van Nova hardporselein, Nobel Vitreous porselein en Nobel Fine Bone China

Jos ten Berg B.V. is gespecialiseerd in het leveren van hotelporselein en stoneware.

Hotelporselein in meerdere uitvoeringen en decoraties

Hardporselein

De merken Nova, Churchill, Pullivuyt, Serax, RAK porcelain en Walkure maken deel uit van het leveringsprogramma hotelporselein. Tevens biedt Jos ten Berg B.V. u de mogelijk om uw vignet / logo op porselein aan te brengen. Uw vignet / logo zal onderglazuur worden aangebracht, waardoor deze magnetronovenbestendig en vaatspoelmachinebestendig is.

Jos ten Berg B.V. levert hotelporselein Nova in diverse modellen, zoals model hotelporselein Nordika, hotelporselein Ocean, hotelporselein Opera hotelporselein Isola, hotelporselein Saturno, hotelporselein DUO, hotelporselein Cafélegante, hotelporselein Universal, de koffiekop en schotel van Jan des Bouvrie, hotelporselein Pisa/Roma/Marina en hotelporselein Eclipse. Daarnaast is het hotelporselein met verschillende decoraties te leveren. Ook is het hotelporselein Nova in de verschillende kleuren leverbaar. Dit is o.a. terug te vinden in de hotelporselein series van Mix & Match, Cafélegante en Color Me!.

Vitreous porselein

Vitreous porselein is de Engelse benaming voor Veldspaatporselein. In deze super sterke kwaliteit is ons model hotelporselein Nobel Extra Durable en hotelporselein Nobel Bits & Bites verkrijgbaar. Dit model kenmerkt zich door zijn stevigheid vanwege de toevoeging van aluminium in het porselein. Tevens heeft dit model een unieke kleur wat "off white" genoemd wordt.

Bone China

In een chique gevormde slanke en dunne uitvoering is Nobel Fine Bone China leverbaar. Bone China onderscheidt zich van hard- en vitreous porselein door 45% toevoeging van gemalen beenderas (Calciumfosfaat) in de grondstof. Hierdoor is Bone China sterker dan hard- en vitreous porselein, waardoor het ook in dunnere uitvoering uitstekend toepasbaar is bij professioneel gebruik. Nobel Fine Bone China heeft een licht "off white" tint en de body is zeer transparant.

Hoe wordt hotelporselein gemaakt?

De grondstoffen van porselein en het samenstellen van de porseleingrondstof

Nova Hardporselein

De drie bestanddelen van het (hard-)hotelporselein zijn kaolien, veldspaat en kwarts. Kwarts en veldspaat maken elk 25% van de porseleinmassa uit, kaolien 50%.

Nobel Vitreous porselein

Bij Vitreous porselein is het bestanddeel kwarts en veldspaat hoger.

Nobel Fine Bone China

Bone China bestaat ca. 57% uit de drie bestanddelen van hardporselein en ca. 43% uit gemalen beenderas.

Kwarts en veldspaat worden in een trommelmolen, waarin zich water en stenen bevinden, acht uur gemalen. Het ontstane vloeibare mengsel wordt door een zeef en langs elektromagneten gevoerd om grove stukjes en eventueel minieme ijzerdeeltjes te verwijderen, die bij het eindproduct kwaliteitsfouten zouden kunnen veroorzaken. Daarna wordt het kaolien toegevoegd. Het slib, wat daardoor ontstaat, is nog vochtig en vloeibaar. Om ervoor te zorgen dat het water verdwijnt, wordt dit mengsel door een filterpers gevoerd, waardoor het water eruit geperst wordt en de massa vaste delen ( = vochtige porseleingrondstof ) overblijft. Deze massa noemt men filterkoek. Een deel van deze filterkoek wordt door een vacuümpers geleid. Daar wordt de massa ontlucht en in de vorm van een flexibel langwerpig “brood” aan de productieafdeling doorgegeven. Deze “broden” worden gebruikt voor het proces draaitechniek. Het andere deel van de filterkoek wordt gemalen en met water, restmassa en een verdunner tot een soort slib verwerkt. Deze gietklei wordt gebruikt voor het gieten in mallen (vloeibare klei).

Maken van gietvormen.

Nieuwe mallen voor het produceren van servies worden eerst in gips gemodelleerd. Van het gipsmodel worden kunststofmallen (positief en negatief) gemaakt. Vanuit de kunststofmallen worden nu werkmallen voor het servies van gips gegoten. Met deze werkmallen worden nu de basisstukken van de porseleinproducten gedraaid of gegoten. De werkmallen voor het produceren van het servies, worden op de fabriek gemaakt (eigen productie).

Productie- en vormgevingsmethode. Er bestaan drie methoden voor het maken van hotelporselein / servies producten:

Draaien

Gedraaid worden over het algemeen ronde symmetrische porseleindelen, zoals kopjes, bekers en schotels. De porseleinmassa wordt in een gipsvorm gedaan. De uiterlijke vorm van het serviesdeel (bv. Pasteivormen, schalen, enz.) wordt door de gipsvorm gevormd. De binnenkant wordt door een metalen binnenvorm gevormd. Vervolgens wordt de vorm met de porseleinmassa door een droger geleid, zodat het gevormde product van de gipsvorm loslaat en men het uit de vorm kan nemen.

Gieten

Gegoten worden over het algemeen niet ronde artikelen, zoals kannen en ovale schalen. a) Gieten met de hand. De gietklei wordt in een gipsvorm gegoten. De gips ontrekt aan de gietklei het water en de porseleinmassa zet zich aan de rand vast. De overtollige gietklei wordt afgegoten en weer gebruikt. Dan wordt de vorm ( bijv. van een melkkan of koffiekan) door de droger geleid. Na het drogen wordt de afdekvorm van de gipsvorm verwijderd en de rand van het porseleinproduct gesneden. Het porseleinen product wordt uit de mal genomen en eventueel de tuiten gevormd door het uitgieten van de resterende gietklei schoongemaakt. b) Drukgietsysteem De gietklei wordt onder hoge druk in een kunststofmal geperst. Aan de gietklei wordt het water onttrokken. Om het servies uit de mal te kunnen nemen, moet aan de andere kant van de gietvorm weer water toegediend worden. Het porseleindeel wordt met behulp van een zuiger uit de mal gehaald. In het bijzonder tablets en grote porseleindelen zoals GN-schalen worden met deze methode vervaardigd.

Persen

Overwegend borden en schoteltjes worden geperst. Granulaat bestaande uit porseleinmassa ( wordt aangeleverd ) met een gering vochtigheidsgehalte (samenstelling is gelijk aan gietklei) wordt tussen een metaalvorm en een plasticmembraan gestuurd. Door de zeer hoge druk die op het granulaat uitgeoefend wordt, bereikt het serviesdeel zijn stevigheid en vorm. Na deze productiefase moeten bij alle serviesdelen de uitstekende randen gefatsoeneerd en vochtig nageschuurd worden.

Ruwbrand (1e brand)

Zijn van de serviesdelen de kanten en randen schoongemaakt, dan worden zij verhit, dat wil zeggen, ca. 24 uur gebrand.

De temperaturen van de ruwbrand zijn voor de volgende porseleinsoorten;

Nova Hardporselein : 900ºC.

Nobel Vitreous porselein : 1250ºC.

Nobel Fine Bone China : 1250ºC.

Door het verhitten ontwijkt een deel van nog ingekapselde kristalwater en andere organische delen. Daarna worden de producten van stof ontdaan.

Glazuren (van een laagje glas voorzien)

De glazuurmassa bevat dezelfde samenstelling als de porseleinmassa, met echter een iets verhoogd aandeel veldspaat. Aan het gemalen poeder wordt water toegevoegd. Dit mengsel wordt in een trommelmolen ca. 90 uur fijngemalen. De voorgegloeide stofvrijgemaakte en gestempelde porseleindelen gaan door de glazuurmachine. De vaste deeltjes blijven aan de gegloeide porseleindelen hangen. Door de glazuur is het oppervlak van het servies later door de glasachtige bovenlaag beschermd. Na het glazuren worden de uitstekende randjes aan de voet van de geglazuurde delen afgepoetst, om te voorkomen dat het product gedurende het branden niet aan de ovenplaat vast bakt.

Definitieve branding

Na het glazuren wordt het servies d.m.v. transfers (plakplaatjes) van een bodemstempel voorzien en opnieuw op wagens geplaatst. De wagens worden nu door de speciale glazuurbrandoven geleid. Het porselein wordt ca. 24 uur bij een temperatuur van maximaal 1400ºC. gebakken. Het porselein krimpt tijdens het branden ca. 1/6 gedeelte. Hiervan moet bij het ontwerpen van nieuwe mallen rekening worden gehouden.

De temperaturen van de definitieve glazuurbrand zijn van de volgende porseleinsoorten;

Nova Hardporselein: 1420ºC.

Nobel Vitreous porselein : 1100ºC.

Nobel Fine Bone China : 1050 - 1150ºC.

Decoratie:

1.Met de hand.

Het met de hand beschilderen beperkt zich tot het eenvoudig beschilderen van randen met kleur of edelmetaal, of tot het aanbrengen van een gehele decoratie in edelmetaal met speciale penselen.

2.Bedrukken.

Dit is één van de belangrijkste decoratietechnieken. De op speciaalpapier gedrukte decoraties, met in het bijzonder de klantgebonden logo's, worden via plakplaatjes op het geglazuurde servies aangebracht.

3.Spuiten.

Ook dit is één van de belangrijkste decoratietechnieken. Via spuitpistolen wordt de kleur in gehele vlakken op het serviesgoed aangebracht door of spuiten met de hand, of via spuitrobots, afhankelijk van artikelsoort of aantal.

Inbranden van de decoraties:

Het gedecoreerde serviesgoed moet nog gebakken worden, om de kleur of de decoratie houdbaar te maken. Edelmetaaldecoraties en decoraties met sommige felle kleuren worden overwegend met een extra ovengang op ca. 850 graden Celsius opgebrand. Deze decoraties zijn onder voorbehoud vaatwasmachinebestendig. Het grootste aantal van onze kleuren en decoraties worden met de inglazuurmethode op ca. 1200 graad Celsius ingebrand. Het voordeel is, dat bij deze temperatuur de glazuurlaag licht smelt en dat de kleur in de glazuurlaag binnendringt en dus beter beschermd is. Dergelijke decoraties op servies via deze methode zijn dan ook absoluut vaatwasmachinebestendig.

Indien u meer informatie wenst over hotelporselein, neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden, of kom langs in onze showroom in het midden van het land en laat u voorlichten door onze verkoopadviseurs.