Winkelmand

0 Artikel(en)
+31 (0)30 288 84 24

Winkelmand

0 Artikel(en)

Winkelmand

0 Artikel(en)
+31 (0)30 288 84 24

Voorraad- & Weckpotten

weckpotten-sfeer Diverse glazen voorraad- & Weckpotten in verschillende maten en uitvoeringen.
Weergave:
 
Weckpot met gekleurde siliconen ring
 
€ 1,25
per stuk
 
Weckpot 'Fido' vierkant - Rocco Bormioli
v.a.
€ 2,32
per stuk
 
Weckpot 'Fido' rond - Rocco Bormioli
v.a.
€ 1,93
per stuk
 
Weckpot
v.a.
€ 2,23
per stuk
 
Weckpot stortglas - origineel Weck
v.a.
€ 1,10
per stuk
 
Weckpot tulpglas- origineel Weck
v.a.
€ 1,10
per stuk
 
Voorraadpot met deksel 'Fish & Fish' transparant groen - Serax
v.a.
€ 12,21
per stuk
 
Voorraadpot 'Gallon Bell Jar' met deksel - Libbey
 
€ 22,31
per stuk
 
Voorraadpot met deksel
 
€ 8,40
per stuk
 
Accubak
v.a.
€ 5,78
per stuk

Weckpotten en glazen voorraadpotten

Diverse glazen weckpotten en voorraadpotten in verschillende maten en uitvoeringen.

Het Weckproces


Onderstaand vindt u de uitleg wat er gebeurt tijdens het wecken in een inmaakketel. Hoe werkt het WECK-proces, wat gebeurt er in de weckpot? Het normaal, natuurlijk bederven van fruit, groenten of vlees wordt veroorzaakt door micro-organismes. Bij het inmaken, worden al die micro-organismes, aanwezig in de gesloten weckpot met de deksel, de inmaakring en de weckklemmen, door verhitting gedood.

Bij deze verhitting ontstaat er in de weckpot een overdruk, waarbij warme lucht, stoom en af en toe ook een beetje vloeistof tussen de inmaakring en de glasrand uit de weckpotten naar buiten worden geduwd. De deksel en inmaakring, op de weckpot vastgehouden door de weckklemmen, functioneren daarbij als een overdrukventiel. Dat wil zeggen: Zij laten lucht, stoom en eventueel vloeistof uit het binnenste van de weckpot naar buiten lopen, maar van buiten naar binnen laten zij geen lucht en kookwater in de weckpot lopen.

Door het afkoelen na het inmaakproces, ontstaat er in de weckpot een onderdruk (een vacuüm) en perst de normale druk van de buitenlucht met grote kracht het deksel op de glasrand en de daartussen liggende inmaakring, wat een vaste en langdurige sluiting van de weckpotten mogelijk maakt.

De tijdens het inmaakproces noodzakelijke weckklemmen of inmaakklemmen genoemd, zijn nu overbodig geworden en moeten na het afkoelen van de weckpotten beslist verwijderd worden. (Dit is nodig omdat u daardoor kunt controleren of uw weckpotten goed afgesloten zijn).

  1. Weckpot voorbereid om in te maken:
    De deksel met de inmaakring is op de weckpot gelegd en met 2 weckklemmen vastgezet. Weckpot klaar om in de inmaakketel te zetten

    Weckpot klaar om in de inmaakketel te zetten

  2. Weckpot tijdens het inmaakproces:
    Het vocht in de weckpot zet door verhitting uit. In de weckpot ontstaat er overdruk. Hierbij laten de weckklemmen lucht, stoom en eventueel vloeistof alleen maar van binnen naar buiten vrij, en niet omgekeerd.

    Weckpot-in-de-ketel

  3. Weckpot na het afkoelen:
    In de weckpot is nu onderdruk (vacuüm) ontstaan. De buitenlucht drukt het deksel op het glas dat hierdoor goed is gesloten. De weckklemmen zijn overbodig geworden en kunnen daarom verwijderd worden.

    Het-weckproces